Sağlık sektörü hizmet sektörleri içerisinde en riskli işletmeler olarak geçmektedir. Yanlış kurgulanan sistem, sistemsiz ve deneyimden öğrenmeyen yönetim anlayışı ve yapısı, bilgisiz–şuursuz- ve suistimal ederek hizmet sunan çalışanların olduğu ortamda ve buna izin verilen, denetlenmeyen bir yapıda yapılan her hata hastanın yaralanmasına, hatta ölümüne sebebiyet vermektedir.
“Önce zarar verme” mantığı hastane gibi yerler için tuhaf görünse de insanların iyileşmek amacıyla gittiği hastanelerde, yukarıda bahsettiğim sorunların herhangi biri nedeniyle ölümlerin en çok olduğu sektör hastanelerdir. Dünya ölüm sıralamasına bakıldığında ilk sırada trafik kazaları, beşinci sırada da niteliksiz ve sistemsiz kurgulanan hastaneler yer almaktadır. Sistem, nitelik, iyileştirme, denetim, deneyimden öğrenme kültürünün olduğu işletmelerde bu durumlar kontrol altındadır.
AVM mantığı ile hastane yönetilemez. Hastanelerin önceliği kar değildir. Merkezde hasta vardır ve tüm hizmet sunucuları, hastanın ve yakınlarının en nitelikli hizmeti alması adına kurgulanmalı ve bunlar sürekli iyileştirilmelidir. Nitelik olan yerler aynı zamanda -zaten- “karlıdır”.
Yaşamımda en sevdiğim dört kelimenin hakkı hastane işletmeciliğinde ve hizmet sunumunda koşulsuz verilmelidir. Emek, nitelik, ahlak(etik) ve empati! İster bir sağlık ocağı yönetin; günde belli sayıda hastaya, yeterli sayıda hekim ve sağlık profesyonelleri ile hizmet verin; ister kocaman metre karelerde, binlerce çalışanla, binlerce hastaya hizmet verin. Yönetim anlayışınız her birinde her hastanın aynı kalitede ve güvende hizmet almasını sağlayan bir mantıkla kurgulanmazsa; nitelik, güven, mutluluk, verim, prestij, sürdürülebilirlik, karlılık gibi kavramlardan asla söz edemezsiniz.
Tüm bu sonuçlara ancak emek vererek, nitelikli hizmet sunma kültürü ile etik değerlerden şaşmadan ve empati ile ulaşılabilir.
Bu denli önemli bir yapıyı dört duygusal kavrama dayandırmam; hiçbir analitik, teknik ve mesleki bir kavramdan bahsetmiyor olmam bilinçlidir. Çünkü bilgi, deneyim, rakamlar, göstergeler işin gerçekten teknik olarak uzmanlık konularıdır ve zaten olmalıdır. Asıl eksikliği yaratan da daha organik konuların olmayışıdır.
Dört kavram insan olmanın da temelidir aslında. Empati, ahlak, emek, sevgi olmadan insanlıktan bahsedilebilir mi?